16 Temmuz 2010 Cuma

Bozcaaada

Bozcaada

Bozcaada

Bozcaada, Ege Denizi'nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada. Türkiye'nin üçüncü büyük adası olarak Çanakkale Boğazı'nın hemen girişinde yer alıyor. Yerleşim, adanın kuzeydoğusunda yer alan ilçe merkezinde toplanmış. Bunun dışında herhangi bir köyü bulunmuyor.

Bozcaada'nın Yüzölçümü

Yüzölçümü etrafındaki adacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi 38 km. Adanın anakaradaki feribot iskelesine uzaklığı sadece 6 km.

Bozcaada'ya Ulaşım

Ulaşım büyük bir arabalı vapurla sağlanıyor ve yolculuk ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda karşılıklı yapılan sefer sayısı altıyken, bu sayı kışın üçe iniyor.

Bozcaada'nın Nüfusu

500 yıldır Türkler ve Rumların bir arada yaşadıkları Bozcaada'nın nüfusu 2500 civarında. Tarih boyunca göç alan ve göç veren adadaki Rum nüfus artık yalnızca 25-30 kişi. Son yıllarda büyük kentlerden gelip yerleşenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Yazın gelen turistlerle birlikte ada nüfusu 5000-10.000 arasında değişiyor. Kışın ise nüfus 1000'e kadar inebiliyor. Adada bir ilkokul ve bir lise bulunuyor. Toplam 300 civarı öğrenci eğitim görüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder